Uluslararası Suçlar ve Tarih / International Crimes and History - Sayı / Issue: 24

Uluslararası Suçlar ve Tarih / International Crimes and History

Sayı : 24
Yıl : 2023
Fiyat : 130.00 TL

PDF İndir
Editörün Notu

“Uluslararası Suçlar ve Tarih / International Crimes and History (UST/ICH)” dergisi, 17’nci yayın yılında 24’üncü sayısını yayınlamaktadır. UST/ICH’in yayın mirasına uygun olarak son dört yılda, yayın platformuna çok sayıda yenilik getirilmiştir. Bu yaklaşım bu yıl da sürdürülmektedir. Derginin 24’üncü sayısında özel bir bölüme yer verilmiştir. Bu bölüm, tematik odağına uygun makalelerle zenginleştirilmiştir. Bu yaklaşımla UST/ICH, her sayısı aracılığıyla belirli alanlarda akademik birikime önemli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Dolardan uzaklaşma, Fransız sömürgeciliğinden kurtulma ve Almanya'nın çağdaş "Avrupa'nın hasta adamı" olarak nitelendirilmesi gibi küresel eğilimler nedeniyle, büyük batılı güçler uluslararası tutumlarında artan bir iddialılık sergilemektedir. Bu tür değişimler, dış politikalarını etkilemekte ve küresel etkilerini sürdürebilmek için diğer devletlere karşı daha istikrarsızlaştırıcı mekanizmalar kullanmalarına yol açmaktadır. Derginin bu sayısında, bahse konu olgunun bazı boyutları ele alınmaktadır.

UST/ICH dergisinin 24’üncü sayısı, bir yorum yazısı, üç makalenin yer aldığı özel bir bölüm ve iki araştırma makalesi içermektedir.

(E) Büyükelçi Oğuz Demiralp tarafından kaleme alınan yorum yazısı, “Silahsızlanma ve Silahların Kontrolü Hukuku” başlığını taşımaktadır. Yorum yazısında Demiralp, silahlanma ve silahların kontrolü süreçlerindeki gelişime odaklanmaktadır.

UST/ICH dergisinin 24’üncü sayısında “Uluslararası Hukuk ve Kimlik” başlıklı özel bir bölüm yer almaktadır. Mevcut küresel bağlamda Almanya, Fransa ve ABD gibi büyük güçler, bazı devletleri ve bazen de bütün olarak bölgeleri istikrarsızlaştırmak amacıyla, kimlik de dahil olmak üzere sosyolojik değişkenleri araç olarak kullanmaktadır. Bu nüfuzlu uluslararası aktörler, çıkarlarına uygun olduğunda, söz konusu sosyolojik etkenleri uluslararası hukuk ile ilişkilendirmeye çalışmaktadır. Derginin üç makaleden oluşan bu bölümüyle, bu alandaki hem tarihsel hem de teorik çalışmaların incelenmesi, böylece mevcut bilgi birikimine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Özel bölümdeki “Süryani Ayaklanmaları Kılıfında Sözde Süryani ‘Soykırımı’ İddiaları” başlıklı ilk araştırma makalesinde Yusuf Dinçel, İngiliz ve Milletler Cemiyeti arşiv belgelerini kullanarak, Nasturi ve Süryani grupların Osmanlı İmparatorluğu’na ve daha sonra Türkiye’ye karşı tarihsel ayaklanmalarını tarafsız biçimde incelemektedir. Dinçel, bu ayaklanmaları Birinci Dünya Savaşı sebebiyle şiddetlenen daha geniş bir toplumsal kargaşa çerçevesinde ele almakta ve sözde “soykırım” iddialarına ilişkin uluslararası söylemdeki güncel anlamı bağlamında araştırmaktadır.

Merve Önenli Güven tarafından yazılan “Machiavelli'nin Hegemonya ve Güç Kavramsallaştırmasının Uluslararası Hukuk ile İlişkisi” başlıklı ikinci özel bölüm araştırma makalesinde, gücün ve hakimiyetin kavramsallaştırılması ele alınmaktadır. Makalede, Machiavelli'nin “Prince” ve “Discourses” adlı eserlerinde dile getirdiği güç ve hakimiyet kavramsallaştırmaları incelenmekte, bunların uluslararası hukuki görüş oluşumu üzerindeki etkileri ve kabul edilebilir bir uluslararası hukuk düzeninin kurulmasındaki olası faydaları değerlendirilmektedir.

Bilal Süslü tarafından kaleme alınan “Soykırım Yasağı Normunun Yaşam Döngüsü: Aktörler, Motivasyonlar ve Mekanizmalar” başlıklı üçüncü özel bölüm makalesinde, Finnemore ve Sikkink'in ortaya çıkma, kademelenme ve içselleştirme aşamalarından oluşan norm yaşam döngüsü çerçevesi kullanılarak, soykırım yasağının bir fikirden uluslararası kabul görmüş bir yasal ilkeye dönüşümü analiz edilmekte, bu yolla söz konusu olgunun insan hakları alanındaki küresel norm oluşum süreçleriyle uyumu araştırılmaktadır.

Bu iki makale, bir ölçüde, Soğuk Savaş sonrasında başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkelerinin kimlik değiştirme yoluyla Balkan bölgesini istikrarsızlaştırmaya yönelik çabalarını inceleyen bir önceki özel bölümün devamı niteliğindedir. Bu makaleler, Avrupa Birliği güçlerinin Balkan müdahalelerinde yaptıkları hataları vurgulayarak mevcut çalışmalara zenginlik katmaktadır.

İlk araştırma makalesi Ivan Ivanov tarafından hazırlanan "İmparatorluk ve Baskın Fetret Dönemleri” başlığını taşımaktadır. Makalede, tek kutupludan, çok kutuplu küresel yapılanmalara geçiş dönemlerini tanımlamak için "fetret dönemi (interregnum)" kavramı kullanılarak, 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarında Batı’nın siyasi hakimiyeti nedeniyle yaşanan krizler incelenmekte; özellikle Batı medeniyetinin küreselleşme bağlamında kendini algılama ve uyum sağlama becerisine odaklanılarak, tekrarlayan fetret dönemlerinin mevcut jeopolitik değişimlere ışık tutup tutmadığı sorgulanmaktadır.

Zoran Ivanov’un yazmış olduğu "AB - Balkanlar Genişleme Süreci Çikmazi: Algilar, İstikrar Ve Tavsiyelerin Rolü" başlıklı ikinci araştırma makalesinde, AB'nin Balkanlar'a yönelik genişleme politikasının dinamikleri incelenmekte, karşılıklı algıları şekillendiren ve katılımı engelleyen tarihsel etkileşimler analiz edilmekte, aynı zamanda bölgenin siyasi elitlerinin AB kriterlerine uyumu irdelenmekte ve duraklayan genişleme sürecinin yeniden canlandırılması için öneriler sunulmaktadır.

Derginin 24’üncü sayısını ilgiyle okuyacağınızı umuyor, önümüzdeki dönem ve gelecek yıl için en iyi dileklerimizi sunuyoruz.

İçindekiler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YORUM/COMMENTARY
 

Demiralp, Mustafa Oğuz. “Silahsızlanma ve Silahların Kontrolü Hukuku / Disarmament and Arms Control Law.” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2023): 17–29.

DOİ: 10.54842/ustich.1316781

 

 

ÖZEL BÖLÜM : ULUSLARARASI HUKUK VE KİMLİK

Dinçel, Yusuf. “Süryani Ayaklanmaları Kılıfında Sözde Süryani “Soykırımı” İddiaları / So-Called Syriac “Genocide” Allegations in the Guise of Syriac Uprisings.” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2022): 29–57.

DOİ: 10.54842/ustich.1286168

Önenli Güven, Merve. “Machiavelli’s Conceptualization of Hegemony and Power in Relation With International Legal Thought  / Machiavelli'nin Hegemonya ve Güç Kavramsallaştırmasının Uluslararası Hukuk ile İlişkisi .” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2023): 59–82.

DOİ: 10.54842/ustich.1311125

Süslü, Bilal. “Soykırım Yasağı Normunun Yaşam Döngüsü: Aktörler, Motivasyonlar ve Mekanizmalar / The Life Cycle of the Genocide Ban Norm: Actors, Motivations and Mechanisms.” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2023): 83–103.

DOİ: 10.54842/ustich.1176662

 

ARAŞTIRMA MAKALELERİ / RESEARCH ARTICLES

 

Ivanov, Ivan. “ Imperial and Hegemonic Interregnum / İmparatorluk ve Baskın Fetret Dönemleri.” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2023): 105–30.

DOİ: 10.54842/ustich.1327010

Ivanov, Zoran. “The EU - Balkans Enlargement Process Deadlock: The Role of Perceptions, Stabilitocracy, and Recommendations / AB - Balkanlar Genişleme Süreci Çikmazi: Algilar, İstikrar Ve Tavsiyelerin Rolü.” Uluslararası Suçlar ve Tarih Dergisi / International Crimes and History Journal 24 (2023): 131–153.

DOİ: 10.54842/ustich.1315682

 

Yazarlar

Mustafa Oğuz Demiralp, (22 Ocak 1952, İstanbul), Türk diplomat, (E) Büyükelçi. Temmuz 1971’de İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi'nden ve Ocak 1976’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. 1997-2000 yılları arasında Dışişleri Bakanı Özel Müşaviri; Büyükelçi sıfatıyla 2000-2002 yılları arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi (2000-2002), BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Konseyi Başkan Yardımcısı, DTÖ Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu Başkanı, DTÖ Ticaret ve Çevre Komitesi Başkanı; 2002-2005 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi; 2005-2009 yılları arasında AB Genel Sekreteri; 2009-2010 yılları arasında Bern Büyükelçisi; 2010-2013 yıllarında BM Cenevre Ofisi Türkiye Daimi Temsilcisi ve 2014-2017 yılları arasında Meksika Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İletişim: ouzdemiralp@yahoo.com

 

Merve Önenli Güven, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde 2003 yılında lisansını, Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü bölümünde de 2005 yılında “Mirror Images of Terrorist Incidents in the News: News Coverage and Problem Solving Attitudes Towards Conflicts” teziyle yüksek lisansını tamamlamıştır. Önenli Güven’in kamu, akademi ve düşünce kuruluşu alanı dahil olmak üzere 16 yıllık deneyimi bulunmaktadır. 2021 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden “Construction and Re-Construction of Cultural Codes through Political Violence: The Case of Kurdish Nationalism” teziyle doktora derecesini almıştır. Araştırma alanları, sosyal psikoloji ve politik psikoloji temelinde radikalleşme, uyuşmazlık analizi ve çözümü, terörizm ve terörizmle mücadele üzerinedir. Önenli Güven, halihazırda çalışmalarını bağımsız araştırmacı olarak sürdürmektedir.

İletişim: merveonenli@yahoo.com

 

Yusuf Dinçel, lisansını Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamladı. “Büyük Güçlerin Kıskacındaki "Küçük Müttefik": Birinci Dünya Savaşı'nda ve Sonrasında Nasturiler” başlığıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yüksek lisans derecesini aldı. Yusuf Dinçel, Hacettepe Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora eğitimine devam etmektedir. T.C. Cumhurbaşkanlığı’nda, güvenlik konularında analist unvanıyla görev yaptı. Halihazırda Polis Akademisi Başkanlığı’nda uluslararası güvenlik alanında araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Araştırmalarında istihbarat, istihbarat tarihi ve Ortadoğu konularına odaklanmaktadır.

İletişim: yusuf.dincel@pa.edu.tr

Bilal SÜSLÜ Ankara’da doğdu. 2011 yılında Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2013 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik programından “Toplumsal Algının Şekillendirilmesi Sürecinde Medyanın Ahlaki Panik Üretiminin Örnek Olaylarla İncelenmesi” başlıklı tezle yüksek lisans, 2019 yılında ise Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema programından “Normatif Paradigma Bağlamında Soykırım Yasağı Normu Oluşum Süreci ve The New York Times Haberlerinin Analizi” başlıklı tezle doktora derecesi aldı. Akademik çalışmalarını Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak sürdürmektedir. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde “İletişim Teorileri”, “Kültürlerarası İletişim”, “Medyada Kültürel Çalışmalar” ve “Dijital Kültür” üzerine dersler veren SÜSLÜ’nün araştırmaları genel olarak medya temsilleri, ahlaki panikler, film çözümlemeleri, antroposen araştırmalar, sosyal medya ve yapay zekâ konuları üzerine yoğunlaşmaktadır.

İletişim: bilalsuslu@beun.edu.tr

Ivan Ivanov Makedonya Cumhuriyeti, Üsküp Uluslararası Balkan Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nde Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Doktor Öğretim Üyesidir/Yardımcı Profesördür. Üsküp Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nde “De-Sovereignty and New Stoicism” (Egemenlikten Arındırma ve Yeni Stoik Felsefe/Yeni Stoacılık) alanında tezli yüksek lisansını tamamlamıştır. 2017 yılında, Şanghay Fudan Üniversitesi’nde akıllı şehirler kavramına ilişkin alan araştırması yapmıştır. 2019 senesinde ise, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Political West and Its Interregnum” (Siyasi Batı ve Ara Dönem/Hükümdarsız Dönem) alanında doktora tezini tamamlamıştır. 2012 yılında, “Institute for Civil Development and Political Analysis ResPublica” (Sivil Gelişim ve Siyasi Analiz Enstitüsü ResPublica) kuruluşunun kurucu ortağı olmuştur. 2013 senesinde, Üsküp’ün Institute Confucius enstitüsünde bir yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiştir. 2019 yılında, “International Center Alliance of Civilizations” (ICAC- Medeniyetler İttifakı Uluslararası Merkezi) kuruluşunun yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenmiştir. İvanov’un araştırma ilgi alanları sivil toplumun rolü, siyasi teoriler, çağdaş siyaset felsefesi, Güneydoğu Avrupa jeopolitiği ve barış faaliyetleri alanları ile ilişkilidir.

İletişim: ivan.ivanov@ibu.edu.mk

 

Dr. Zoran Ivanov, Ankara’daki TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. Makedonya C., Üsküp Askeri Akademi’den mezun olmuştur. Eğitimine Harp Akademisi’nde devam ederek, güvenlik çalışmaları alanında Askerlik Sanatı ve Bilimler Yüksek Lisans derecesi ile mezun olmuştur. 2014 yılında Ulusal Tarih Enstitüsü’nde Balkan güvenlik çalışmaları dalında Doktorasını almıştır. 1999-2019 yılları arasında, Makedonya Ordusunda farklı görevlerde ve tertiplenmelerde görev yapmıştır. 2010 yılında, savunma ve güvenlik alanında çalışmak üzere hükümet yapısı içindeki görevlere geçmiştir. 18 yılı aşkın bir süre lider konumunda, güvenlik ve istihbarat alanındaki büyük ve orta ölçekli askeri ve hükümet kuruluşlarında yeniden yapılandırmaya ve yeniden örgütlenmeye yönelik idarecilik yapmıştır. Esas uzmanlık alanı terörizm, hibrit savaş, güvenlik, öncü değişiklikler ve ulusal güvenlik politikasıdır. Eş zamanlı olarak, bazı yerel ve yabancı üniversitelerde, diğer uluslararası okullar ve merkezlerde misafir öğretim görevlisi ve açılış konuşmacısı olarak hizmet vermiştir. Dr. Ivanov’un çok sayıda yayını mevcuttur. Birçok mesleki Dergi ve Yayınlarda yer alan çok sayıda makalenin ortak yazardır.

İletişim: zivanov@etu.edu.tr