SIRBİSTAN’LA DİYALOĞU BEN YÖNETECEĞİM
Paylaş :
PDF İndir :

17.02.2020


Diriliş Postası (08 Şubat 2020)

Kosova Başbakanı ve Kendin Karar Al (Vetevendosje) lideri Kurti, başbakanlık koltuğunda oturmasıyla ilk büyük sınavla karşı karşıyadır. Kosova Başbakanı Kurti, 2018 yılında Sırbistan’a uygulanmaya başlandığı yüzde yüz gümrük vergisinin kaldırıp bu ülkeye tam karşılıklılık uygulanacağı ifade etti.

Vetevendosje ve Kosova Demokratik Birliği (LDK) ülkenin en büyük iki partileri olarak vizyonu olduğunu kaydetti. Kurti, Sırbistan’la uygulamaya istedikleri karşılıklılık, Kosova Cumhuriyeti Meclisi’nde 7 Aralık 2011 tarihli kararda yazıldığı gibi, ekonomik, ticari ve politik terimlerle ifade edilen karşılıklılıktır.

 

“KOSOVA BAĞIMSIZ BİR ÜLKE”

Kurti, “Raporlarımızda malların belgelenmesi açısından bile simetri olmamamız kabul edilemez. Sırbistan, Kosova malları, kamyon sürücülerinin, ülkemizin sürücü ehliyeti tanınmadıkları için, Sırbistan’ın sokaklarında yüzlerce avro para cezasına çarptırıldı. Karşılıklılık ile misilleme yapmak istemiyoruz, ama bunun yapıcı, ikili ve iyi komşuluk ilişkileri için sağlam bir prensip olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç’in Kosova karşılık veremez çünkü Sırbistan Kosova’yı ülke olarak kabul etmiyor sözlerine karşılık veren Başbakan Kurti, “Kosova kendisini bir devlet olarak görüyor. 17 Şubat 2008’de bağımsızlığımızı ilan ettik. Birkaç gün içinde bağımsızlığımızın 12. yıldönümünü kutlayacağız ve Kosova, Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinin büyük çoğunluğu da dahil olmak üzere dünya çapında 110 ülke tarafından bağımsız bir ülke olarak kabul ediliyor. Avrupa Birliği’nden 5 ülke, NATO’ya devletlerinden sadece dört üye ülke Kosova’yı tanımıyor.” ifadelerini kullandı.

 

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ANLAŞABİLECEK Mİ?

Kosova’nın Sırbistan’a uygulamaya başladığı gümrük vergisinin nedeniyle iki ülke arasında askıya alınan diyaloğunu kendisi yöneteceğini vurgulayan Kosova Başbakanı Kurti, “Hem başbakanın hem de cumhurbaşkanının olduğu bir ekibe sahip olabileceğimize inanmıyorum, çünkü böyle bir durum uluslararası müzakerelerinin doğasında değil. Ancak Kosova cumhurbaşkanını dışlamak istemiyorum. Dış politikamızın bir fonksiyonu olarak önemli olduğuna inanıyorum, ancak dış politika Kosova Cumhuriyeti Hükümeti tarafından oluşturuldu. Yani geçmişte olduğu gibi diyalog dışında tutmadan ama liderlik etmeden. Kosova Cumhuriyeti Anayasası kararı da bunu bize doğruladı.” değerlendirmesini yaptı. Sırbistan ile Yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılması ihtimalinden bahseden Kurti, “Bir anlaşmaya varma hızını önceden yargılamak istemiyorum. Benim için görüşmelerin tutarlılığı çok önemlidir ve bir anlaşmaya ne kadar çabuk ulaşırsak o kadar iyi olur. 100 gün işim hala 100 saat işim değil. Diğer yandan Sırbistan’da seçim var. Bu yüzden, iki ülkemizde de bu iki dinamiği biraz anlamamız gerekiyor.” diye konuştu.

https://www.dirilispostasi.com/dunya/sirbistanla-diyalogu-ben-yonetecegim




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten