RUM YÖNETİMİ, AKINCI'NIN SONDAJ KRİZİNE YÖNELİK ÖNERİSİNİ KABUL EDECEK Mİ?
Paylaş :
PDF İndir :

24.07.2019


EuroNews (23 Temmuz 2019)

AA/Mohammed Elshamy 

Doğu Akdeniz'de Türkiye tarafından başlatılan sondaj çalışmalarının ardından gerilen Kıbrıs krizine çözüm bulmak için Türk ve Rum liderler 9 Ağustos'ta görüşme kararı aldı.

Görüşme öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderen Rum lider Nicos Anastasiades'in KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından yapılması planlanan öneriyi kabul etmeyeceği öne sürüldü.

 

Rum medyasında yer alan habere göre Anastasiades, kalıcı bir çözüm istediği için Türk yönetiminin hidrokarbon kullanımı konusunda sunduğu teklifi kabul etmeyecek. Buna göre adadaki soruna daha kökten bir çözüm arayan Anastasiades, iki tarafın birleşmesine kadar Türk kesiminin haklarını korumak adına zaten 'hidrokarbon fonu' gibi teminatlar aldıklarını belirtti.

Anastasiades, gerektiği durumda daha fazla teminat alabilecekleri garantisini de verdi.

 

'Hidrokarbon fonu' nedir?

Kıbrıs Rum yönetimi meclisi, mart başında kabul ettiği yasa ile yeni bir 'milli hidrokarbon fonu' oluşturulmasını kararlaştırmıştı.

Yasaya göre Kıbrıs açıklarında elde edilen hidrokarbon gelirlerinin 'Türk Kıbrıslılara ait olan kısmı' fona yatırılarak bekletilecek. Rum lider, kalıcı çözüm bulunduğu noktada bu gelirin Türklere aktarılacağını belirtiyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz hafta Anastasiadis'e hidrokarbonlar konusunda ortak komite kurulması yönünde yeni bir öneri sunmuştu. Türkiye ise, Doğu Akdeniz'de doğal gaz ve petrol arayan dördüncü sondaj gemisi 'Oruç Reis'in bölgeye gönderildiğini açıklamıştı.

Sondaj çalışmaları nedeniyle Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye'ye uygulanması düşünülen bir takım yaptırımları onaylamıştı.

 




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten