ORTA ASYA ÇEVRE MERKEZİ İLE UNDP ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Paylaş :
PDF İndir :

05.12.2019


Atavatan Türkmenistan (4 Aralık 2019)

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ülke ofisi ve Orta Asya Bölgesel Çevre Merkezi arasında Aşkabat'ta üç yıllık bir mutabakat anlaşması imzalandı. İmza töreni, Aşkabat'ta düzenlenen Orta Asya’da Nexus Diyalogu projesi çerçevesinde gerçekleştirilen konferans kapsamında yapıldı.

UNDP Türkmenistan Temsilciliği internet sitesinde yer alan habere göre, sözkonusu anlaşma, Türkmenistan'daki BM Kalkınma Programı Geçici Başkanı Natia Natsvlishvili ve Orta Asya Bölgesel Çevre Merkezi Genel Müdürü Zafar Mahmudov tarafından imzalandı.

Mutabakat, Türkmenistan'da çalışan iki kuruluşun çevre koruma, kentsel gelişim, atık yönetimi, sürdürülebilir ulaşım, çevre eğitimi ve tarımsal inovasyonun teşviki konusundaki çabalarını birleştirmeyi amaçlamaktadır.

Türkmenistan’da, UNDP iklim değişikliği ile ilgili risklere karşı dayanıklılığı arttırmayı, enerji verimliliği alanında sürdürülebilir uygulamaların uygulanmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, sürdürülebilir arazi kullanımı ve su kaynakları yönetimi, kentsel gelişim, atık yönetimi, sürdürülebilir ulaşım ve kamuoyu hakkında bilinçlendirme amaçlı projeler yürütüyor.

Mutabakatın süresi, daha fazla süre uzatma olasılığıyla üç yıldır. Mutabakata yansıtılan özel işbirliği alanları arasında, aşağıdakiler ayırt edilebilir:

i) İklim değişikliğini azaltma ve uyarlama, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili politikaların, programların, stratejilerin ve yasal çerçevelerin geliştirilmesi ve tanıtılması;

ii) İklim değişikliğinin adaptasyonunu / azaltılmasını ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını iyileştirmeyi amaçlayan pilot ve büyük ölçekli spesifik girişimler ve teknolojiler;

iii) İşletmeden işletmeye (B2B) yaklaşımını kullanarak iş sektörünün iklim değişikliğine uyum konusundaki katılımını artırmak;

iv) Tarımda su ve arazi yönetimi uygulamalarının iyileştirilmesi;

v) Ulusal politikada entegre su kaynakları yönetimi (IWRM) ve havza planlama ilkelerinin teşvik edilmesi;

vi) Doğal kaynakların ve yenilenebilir enerjinin etkin yönetimi için kapasite geliştirme;

vii) Atık yönetimi politikalarının, stratejilerinin ve yasal çerçevelerinin uygulanmasının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi;

viii) Sürdürülebilir kalkınma (iklim değişikliği, ekosistemler, su, enerji vb.) alanındaki ana konular için eğitimin teşvik edilmesi ve eğitim alanındaki mevzuat, standartlar ve müfredat yaklaşımları.

https://www.atavatan-turkmenistan.com/tu/news_details.php?news_id=NDcwMA==




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten