"RUSYA, KIRIM'DAN TEHCİR ETME OLAYLARINA SON VERMELİ"
Paylaş :
PDF İndir :

20.09.2017


Kırım Haber Ajansı, 19 Eylül 2017

Varşova’da bugünlerde yapılan AGİT toplantısı sırasında insan hakları savunucuları Rusya’dan, Ukrayna vatandaşlarının Kırım’dan zorla Rusya’ya sürülmesine son verilmesini istedi.

VARŞOVA (QHA) -

Kırım İnsan Hakları Grubu, Rusya Federasyonu yönetiminden, Cenevre Sözleşmesinin ihlaline artık son vererek Ukrayna vatandaşları ile işgal sırasında Ukrayna kanunlarına uygun olarak yarımadada bulunma hakkına sahip olan kişilerin, işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol'den çıkarılmasına son vermesini talep etti.

Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan AGİT toplantısında, 18 Eylül 2017 tarihinde yaptığı konuşma sırasında söz konusu talepte bulunan Kırım İnsan Hakları Grubu analisti Aleksandr Sedov, konuşmasında Ukraynalı vatandaşların Kırım’dan Rusya’ya, yani işgal altındaki topraklardan işgal eden devletin topraklarına tehcir etme olaylarını anlattı. Bunun, Cenevre Sözleşmesi’nin 49. Maddesinin ihlali olduğu vurgulandı.

Sedov, “Her şeyden önce, bu, Ukrayna ve Rusya kanunlarına göre hüküm giyen Ukrayna vatandaşlarıyla ilgilidir. Bölgesel İnsan Hakları Merkezi'ne göre, işgalin başlangıcından beri Kırım'dan Rusya Federasyonu topraklarına en az 4 bin 700 kişi kaçırıldı. Ukrayna vatandaşlarına gerekli tıbbi yardımın sağlanmaması nedeniyle Rusya Federasyonu hapishanelerinde en az 6 ölüm kaydedildi. Birkaç kişi şimdi ölüm eşiğinde. Adige Cumhuriyeti'nde bulunan 1 No’lu cezaevi mahkumlarından gelen haberlere göre, orada haftada 2-3 kişi ölüyor. Kırım'dan çıkarılan mahkumlar, cezaevi yönetimi ve FSB görevlileri tarafından hükümlülerin kendilerini Rus vatandaşları olarak kabul etmeleri için baskı gördüklerini bildirdi. Aylarca hücrelerde tutuluyorlar, tıbbi yardımda bulunmuyorlar, Ukrayna’nın Rusya’daki konsolosluk temsilcileri ile görüştürmüyorlar.” diye bildirdi.

Ayrıca Sedov, Rus yönetiminin Ukrayna vatandaşlarına, vatanında cezasını çekme imkanı verilmesi yönündeki çağrılara kayıtsız kaldığını, bu süreçte tek olumlu adımın 12 mahkumun Ukrayna’ya iade edilmesi olduğunu kaydetti.

Bunun yanı sıra insan hakları savunucusu, Ukrayna’nın 3 yılı aşkın bir süredir, işgal başladığında Kırım’daki çocuk yuvalarında bulunan 4 bin kimsesiz çocuk hakkında bilgi almaya çalıştığını, fakat Rusya’nın bu konuda Ukrayna’ya bilgi vermeyi reddettiğini belirtti.

Öte yandan işgalci Rusya’nın yarımadadan Rusya vatandaşlığını kabul etmeyen insanları da sürgün ettiği aktarılarak, Kırım Tatarı Nedim Halilov’un olayı örnek olarak gösterildi.

“Mahkemeden” sürgün edilen Kırım Tatarının itirazına yine ret

Kırım’da 1986 yılından beri ikamet eden Nedim Halilov, Ukrayna vatandaşlığı edinmedi. Ukrayna Anayasası’nda, Kırım Tatarlarının sürgün yerlerinden dönme hakkı olan Kırım’ın yerli halkı statüsünü belirleyen norm bulunmadığından dolayı Nedim Halilov, Rusya vatandaşlığını almaktan da vazgeçti. Kasım 2016’da Kırım Tatar aktivisti Nedim Halilov’un Kırım’dan sınır dışı edilerek (Krasnodar bölgesindeki) filtrasyon kampına yerleştirildiğini oradan da Özbekistan’a sürüleceği bildirmişti.

29 Aralık’ta Halilov’un, tutulduğu Krasnodar bölgesinden Rostov bölgesindeki Gulkeviçi kampına gönderildiği aktarılmıştı.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten