25 YEARS OF TURKEY-UKRAINE DIPLOMATIC RELATIONS: REGIONAL DEVELOPMENTS AND PROSPECTS FOR ENHANCED COOPERATION

Yazar :
Tarih : 2018
Dil : İngilizce

PDF İndir

Dünya dengelerinde büyük bir dönüşüm meydana gelmektedir. Küresel ağırlık merkezi Avrupa-Atlantik’ten Asya-Pasifik’e kademeli olarak geçmektedir. Bu değişiklik ayrıca Türkiye’nin pozisyonunda kendisini göstermektedir; soğuk savaş çağında Türkiye "Batı’nın en doğu’daki makamı" olarak tarif edilirken, şimdi, uluslararası dengelerdeki değişimlerin bir sonucu olarak, Türkiye gitgide ayrıca Doğu’nun en batı’daki makamı haline gelmekte ve Avrasya merkezine doğru hareket etmektedir.

Türk Dış Politikasının kendisini bu büyük dönüşüme, bir seri ayarlama ile intibak vesilesiyle, yerleştirme çabasında olduğunu görmekteyiz. Türkiye sadece kendisinin merkeze doğru hareket etmediğini ve Geniş Karadeniz bölgesinin gelişen Avrasya’nın merkezi haline gelmekte olduğunu farketmektedir. Bu Türkiye’nin Batı’dan bir uzaklaşmaya işaret edecek şekilde bir alternatif aradığı anlamına gelmemektedir. Bizim Avrasya gelişmesi anlayışımız Asya ile Avrupa için bağlantı noktası haline gelmekte, Batı’ya kuvvetle bağlıdır ve ayrıca Doğu’ya açılmaktadır.

Küresel değişimin bu çerçevesinde, Türkiye-Ukrayna ilişkileri Ukrayna Geniz Karadeniz bölgesinde önemli bir oyuncu olduğu için Türkiye’nin görüş açısı için önem kazanmaktadır.

Bu bakış açısı ile, 12 Aralık 2017’de AVİM, ODTÜ Avrasya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı ve Türkiye’deki Ukrayna Büyükelçiliği ortaklaşa "25 Yıllık Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkileri: Bölgesel Gelişmeler ve Geliştirilmiş İşbirliği için Olasılıklar" başlıklı bir oturum düzenlemiştir.