EVİ OLMAYAN TAKIM: KARABAĞ FK - THE DAILY - 08.11.2017
Blog No : 2017 / 61
22.11.2017
5 dk okuma

Andy Yamashita

The Daily, 8 Kasım 2017

 

Karabağ FK’nın adını hiç duymadıysanız sizi suçlamam. Bu yıl AS Roma’nın efsane oyuncusu Francesco Totti Şampiyonlar Ligi’nin C Grubu kurası sırasında Karabağ FK’nin ismini dördüncü ve son kutudan çekip çıkardığında, en fanatik futbol taraftarları bile herhalde takımın ismini Google’dan aratmıştır. Birçok kişinin bir ölüm grubu olacağını öngördüğü kura havuzundan halihazırda İngiliz şampiyonu Chelsea, İspanyol etkin gücü Atlético Madrid ile Totti’nin eski takımı ve İtalya liginin ikinci sırasındaki takımı olan Roma vardı.

Karabağ FK, veya taraftarları tarafından hitap ediliş şekliyle “Atlılar”, Azerbaycan’dan UEFA Şampiyonlar Ligi’ne kalifiye olan ilk takımdır. Şampiyonlar Ligi dünyadaki en prestijli futbol kulübü turnuvasıdır ve Avrupa’nın en iyi liglerinin galipleri ile başka yüksek sıralamalara sahip takımlarından oluşmaktadır. İspanya’nın La Liga’sı gibi ligler yarışmada dört takım bulundurabilirken, Azerbaycan Premyar Liqa gibi daha alt seviyelerdeki ligler, sırf grup aşamasına gelebilmek için sıkı bir eleme sürecinden geçmek zorunda kalan, sadece lig şampiyonu takımla katılabilmektedirler.

Vasıfları tek başına bile etkileyici olmasına rağmen, beş kez şampiyon olan bu Azeri takımının umulmadık Avrupa atılımlarından daha derin bir hikayesi vardır.

Takım 1951’de kurulmuş ve Premyar Liqa’nın 1992’de özgün mensuplarından biri olmuştur. Kulüp Azerbaycan’ın Güneydoğu köşesinde bulunan küçük Ağdam kasabasında kurulmuştur. Bu bölge Dağlık Karabağ olarak adlandırılır ve bir etnik Ermeni çoğunluğa sahiptir. Ermenistan ile Azerbaycan 1991’de çöken SSCB’den bağımsızlıklarını elde ettiklerinde, Dağlık Karabağ’daki Ermeni çoğunluk Azerbaycan’dan bağımsız olma veya Ermenistan ile birleşme talebinde bulunmaya başlamıştır. Ermeni destekli ayrılıkçılar ile Azeri azınlık arasında, 30.000 ölümüne ve bir milyonun üzerinde insanın yerinden edilmesine sebep olan bir çatışma başlamıştır. Bölgede gerilim hâlen yüksek seviyede devam etmektedir ve iki ülke de bölgedeki kontrolü bırakmak istememektedir.

Savaş sırasında, Karabağ FK bombalamalar devam ederken sıkça maç oynamış ve stadyumu birçok defa saldırıya uğramıştır, ancak kimse zarar görmemiştir. Ağdam tahliye edilmiş ve 23 Haziran 1993’te, Karabağ’ın ilk lig şampiyonluğunu kazanmasına sadece on gün kalmışken, ayrılıkçı güçler tarafından işgal edilmiştir. Şampiyonluk, takımın evini kaybetmesini ve şehrinin harap edilmesini pek teselli edememiştir. Bugün bile Ağdam sadece muhariplerin yaşadığı ıssız bir hayalet şehirdir.

Karabağ Başkent Bakü’ye taşınmasının ardından yirmi yıl sonra, son dört Premyar Liqa şampiyonluğunu kazanarak, ligin en güçlü takımlarından biri haline gelmiştir. Ancak Atlılar’ın futbol tarihindeki yerlerini pekiştiren, takımın Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı kazanması olmuştur.

Deplasmanda Chelsea’de oynanan ilk resmi Şampiyonlar Ligi grup aşaması maçında, Karabağ 6-0 mağlubiyetle dümdüz edilmiştir. Hayranları sadece orada bulunmuş olmayı bile kutlamış olsalar da, futbol dünyasının çoğunluğu Atlılar’ın grubun akıbeti için neredeyse hiçbir etkisinin olmayacağı kanaatine varmıştır. Hatta kimisi grup sıralamasının Karabağ’a kimin en fazla gol attığıyla belirleneceğini tahmin etmiştir. Halbuki Atlılar hünerlerini kısa sürede göstermeye başlamışlardır. Şampiyonlar Ligi’nde kendi sahalarındaki ilk maçlarında Roma’ya karşı mücadele etmişler ve sadece 2-1 mağlup olmuşlardır. Fakat en önemli sonuçlar sonraki iki maçta ortaya çıkmıştır.

Arka arkaya gerçekleşen iki maç gününde, Karabağ Atlético Madrid karşısında oynamıştır. İspanyol takım son dört yılda Şampiyonlar Ligi’ni iki defa ikinci sırada tamamlamış ve son dört yılın üçünde yarı finallere ulaşmıştır. Her iki maçta da Atlılar Atlético Madrid ile 1-1 berabere kalmış ve esasen Atlético Madrid’i Şampiyonlar Ligi’nden eleyip turnuva tarihinde ilk defa puan kazanan Azeri takım olmuştur.

Karabağ FK’nin gruptan çıkması pek mümkün değildir, ancak takım Avrupa’da en zirvedeki takımlarla oynamaya becerisine sahip olduğunu göstermiştir. Bu evi olmayan takım, onları şehirlerinin son kalıntısı olarak gören Ağdan halkı için umut ışığı olmuştur. Ayrıca Ağdan halkının takımının İngiltere’nin, İspanya’nın ve İtalya’nın başkentlerine seyahat edebiliyor olması, savaştan etkilenenlerin hissettiği acının anlaşılması için uluslararası bir ilgi uyandırmıştır.

Chelsea’ye karşı oynanan maçtan önce bir Karabağ taraftarı, hem takım ve hem de ülke için bu mühim başarıyı mükemmel bir şekilde ifade etmiştir:

“Kaybetsek bile daha şimdiden kazandık.”

 

Yazının İngilizce orijinalinin yayınlandığı yer: http://www.dailyuw.com/sports/article_28dbf034-c433-11e7-ad82-8757d411f6d6.html


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.