TÜRKİYE-ERMENİSTAN: ''BİZ'' DİYEBİLMENİN YOLLARINI AÇMAK - YETKİN REPORT - 20.04.2022
Blog No : 2022 / 16
22.04.2022
1 dk okuma

Yetkin Report (20 Nisan 2022)

Özdem SANBERK

 

Ukrayna ve Rusya arasındaki silahlı çatışmaların tehlikeli şekilde sürdüğü bir güvensizlik ortamında zaman, herkese yeniden umut verecek, uluslararası toplumda görülen ağır kırılmaları hafifletecek, yeni bir uluslararası iklimin temellerine doğru yol alacak taşları döşeme zamanıdır. Türkiye, kritik bir coğrafyada bu dinamiği güçlü kılacak bir aktördür.

Geçen yıl 24 Nisan’da Vaşington’da, Başkan Joe Biden 1915 olayları münasebetiyle düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmasında, bu tarihten önce seleflerinin hemen hepsinin konuşmalarından farklı olarak ilk kez “soykırım” ifadesini kullanmıştı. Bu tanımlama tahmin edileceği gibi başta Ermenistan ve dünyadaki Ermeni diasporası nezdinde sevinç yaratmış, aynı şekilde, Parlamentolarında bu olayların “soykırım” olduğu yolunda daha önce kararlar kabul etmiş olan ülkelerce de olumlu bulunmuştu.

 

Ermenilerde “Zamanın Çöküşü”

Başkan Biden’ın konuşmasının dünyadaki tüm Ermeni toplumu tarafından hararetle karşılanmasının çeşitli nedenleri üzerinde elbette durulabilir. Ama bunlar arasında belki bir sebep de “soykırım” iddiasının Ermenilerin hatırı sayılır bir bölümü için, kendi kimliklerinin bir parçası olduğu inancıdır. Bu inanca sahip olan Ermeniler 1915’ten bu yana 107 yıl geçmesine rağmen bu trajediyi daha dün yaşanmış gibi algılıyor. Onlarda, rahmetli Büyükelçi Gündüz Aktan’ın ifadesiyle, 1915 ile bugün arasında bir “zaman çöküşü” oluşuyor. Bu inanç gerek Ermenistan’da gerek diasporada güçlü bir şekilde yaşatılıyor ve başta Amerika olmak üzere ciddi sayılarda Ermeni asıllı vatandaşları olan üçüncü ülkelerde canlı tutuluyor.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız: https://yetkinreport.com/2022/04/20/turkiye-ermanistan-biz-diyebilmenin-yollarini-acmak/


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.