Anadolu Ajansı (06.05.2026)
Hazel ÇAĞAN ELBİR
Türkiye-Ermenistan normalleşmesi, Ermenistan’ın Batı’ya yönelimini Rusya ile kopuşa dönüştürmeden, bölgesel bağlantısallık ve ekonomik çeşitlendirme üzerinden ilerletme fırsatını da barındırmaktadır.
Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), 2022 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öncülüğünde, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalinin hemen ardından kurulmuş bir hükümetlerarası forumdur. Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ve Avrupa Konseyi üyelerini kapsayan bu platform, tam üyelik perspektifi olmayan ülkelerle siyasi diyalog ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. İlk zirvesi Ekim 2022’de Prag’da düzenlenen AST, bugüne kadar Macaristan, İspanya, Moldova, İngiltere, Arnavutluk ve Danimarka’da toplanmıştır. 4 Mayıs 2026’da Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gerçekleştirilen 8. Zirve, “Geleceği İnşa Etmek: Avrupa’da Birlik ve İstikrar” temasıyla toplanmakta ve bölgesel istikrar ile bağlantısallık vurgusu yapmaktadır. Bu vesileyle Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i davet etmesi, Güney Kafkasya’da yeni bir diplomasi döneminin habercisi olarak değerlendirilmektedir. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı temsilen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katılmış, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise video mesaj göndermiştir.
Kalıcı barış için normalleşme fırsatları
Bu davet, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son yıllarda gözlemlenen normalleşme ivmesinin somut bir yansımasıdır. 2022’den itibaren atanan özel temsilciler Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ruben Rubinyan düzenli görüşmeler yürütmektedir. Ayrıca, iki ülke arasında vizeler kolaylaştırılmış ve doğrudan uçuşlar artırılmıştır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Zirve'ye katılımı, 2008-2009’daki “futbol diplomasisi”nden sonra Türkiye’den Ermenistan’a gerçekleştirilen en üst düzey ziyaret olma özelliği taşımaktadır. Bu adım, karşılıklı saygı ve egemenlik temelinde ilerleyen bir sürecin diplomatik tescili niteliğindedir.
Yazının tamamını okumak için lütfen tıklayınız: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/avrupa-siyasi-toplulugu-zirvesi-ve-kafkasya-da-normallesme-firsati/3928618
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
CIA BELGELERİNDE PKK-ASALA İŞBİRLİĞİ - AYDINLIK - 26 ARALIK 2017
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.12.2017 -
MOLDOVAN ELECTIONS IN SHADOW OF RUSSIA-WEST RIVALRY - DAILY SABAH - 28.10.2025
Hazel ÇAĞAN ELBİR 30.10.2025 -
ASALA TERÖRÜNE BATI'NIN SESSİZLİĞİ - AYDINLIK GAZETESİ - 19 KASIM 2017
Hazel ÇAĞAN ELBİR 20.11.2017 -
WHAT ZANGEZUR CORRIDOR PROMISES: TRADE, TRANSIT AND TRUST - DAILY SABAH - 19.09.2025
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.09.2025 -
AFTERMATH OF GEORGIA ELECTIONS: WESTERN CONCERNS - DAILY SABAH - 21.01.2025
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.01.2025
-
DENKTAŞ'I TANIMAK (1)
Ata ATUN 15.01.2012 -
ASALA TERÖRÜNE BATI'NIN SESSİZLİĞİ - AYDINLIK GAZETESİ - 19 KASIM 2017
Hazel ÇAĞAN ELBİR 20.11.2017 -
ERMENİ KİMLİĞİ ÜZERİNDEKİ KAVGA - DAILY SABAH
Tal BUENOS 24.12.2015 -
AT THE TWILIGHT OF THE “LIBERAL” INTERNATIONAL LEGAL ORDER - VÖLKERRECHTSBLOG - 11.03.2026
Aytekin Kaan KURTUL - Onur URAZ 12.03.2026 -
POPE FRANCIS AND THE GHOST OF BENEDICT XV
Maxime GAUIN 29.09.2016
