AB’NİN BALKANLARDA TÜRKİYE ENDİŞESİ - YENİ ADANA - 15.11.2022
Blog No : 2022 / 48
17.11.2022
1 dk okuma

Yeni Adana (15 Kasım 2022)

Hasan Sevilir AŞAN(*)

 

‘’Aynı saflarda yer aldığımız Avrupa Birliğinin Türkiye’nin Balkanlardaki varlığından endişe duymasından daha şaşırtıcı olanı bunun giderek ilan edilmeyen resmi AB yaklaşımına dönüşmesi’’

Karşılıklı güven zafiyeti yaşayan Türkiye ve AB, Balkanlarda karşılıklı olarak birbirinden endişe duyar görünmekte.

Balkanlarda kökleri tarihten kaynaklanan ve zaman zaman iç siyasete yönelik ‘’Osmanlı’’ ve ‘’büyük ağabey’’ çağrışımlı söylemlerle dozu artan bir Türk endişesinin bulunduğu sır değil. Öyle ki bu duygu, Balkan milletlerinden çok bu coğrafyaya hâkim olmaya çalışan Avrupa Birliğinde görülmekte.

Balkanlarda Türk izleri 5. yüzyıla kadar uzanır. Osmanlı da esasen bir Balkan devleti olarak serpilip, gelişmiştir. Beş yüzyıl süren beraberlik, geçen yüzyılın başlarında Osmanlı bölgeden çekilirken hazin şekilde sona ermişti.

Türklerin Balkanlardaki tarihi ve kültürel bağları Osmanlı yönetiminden sonra da devam edegelmiştir. Bugün Balkanlardaki soydaş sayısı ortalama bir ülke nüfusundan fazladır.

Aynı cephede yer aldığımız Avrupa Birliğinin Türkiye’nin Balkanlardaki varlığından memnun olmak yerine endişe duyması ve bunun giderek ilan edilmeyen bir AB yaklaşımına dönüştürmesi şaşırtıcıdır.

Makalenin tamamını okumak için tıklayınız: https://yeniadana.net/kose-yazilari/_abnin_balkanlarda_turkiye_endisesi-7509.html

*E. Büyükelçi


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.