
11 Nisan 2017
Haberler.com
Fransa'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusundaki bir yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi sürecine ilişkin soru üzerine Musa, bu iddiaların Fransa gündemine seçim dönemlerinde getirildiğini belirtti.
İlgili yasa teklifinin 14 Ekim 2016'da Senato'da, 24 Aralık 2016'da da Ulusal Meclis'te kabul edildiğini anımsatan Musa, yasanın her iki yasama organındaki yasalaşma sürecinde tasarıyı engelleme konusundaki çabalarının yeterli sonucu vermediğini kaydetti.
Daha sonra yasanın hukuki düzlemde akim bırakılması için bir takım çabalara yoğunlaştıklarını vurgulayan Musa, yasanın Türkiye'yi ilgilendiren hükmünü Anayasa Mahkemesinin incelemesini sağlamak için "dar kapı prosedürü" denilen bir prosedüre başvurulduğunu anlattı.
Bu prosedürün meşru ancak hukuki olmayan bir prosedür olduğunu dile getiren Musa, "Bu prosedüre ancak iki grup başvurabiliyor. Birincisi bu yasanın kabulünden doğrudan etkilenecek olanlar. İkincisi bu yasanın düzenlediği alanda uzmanlığı olan kişiler. En çok rahatsız olan Türk toplumu ve sivil toplum kuruluşlarımız başvuruda bulunabilirlerdi. Bunu yaptılar." dedi.
Kendilerinin de bu başvuruyu teşvik ettiğini vurgulayan Musa, 30 kadar sivil toplum kuruluşunun bu başvuruyu yapmasıyla ve bir de uzmanın başvurusuyla sonuç alındığını söyledi.
Anayasa Mahkemesinin bu kararıyla hukukun galebe çaldığını dile getiren Musa, "Mahkeme, teklifin anayasa ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti." dedi.
Ortak komisyon önerisi
Ancak bu tür çabaların da devam etmeyeceğini söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Musa, ancak yine de mahkemenin bu kararının "bir tür dönüm noktası" olduğunu belirtti. Musa, şunları kaydetti:
"Akademik planda yapılması gerekenler var. Ortaokul, lise düzeyindeki kitaplarda yazılı bir tarih öğretimi var. Sözde soykırımla ilgili iddialar ele alınmalı. Kurulacak bir komisyon tarafından bu konunun incelenip bir yazım ortaya konulması gerekiyor. Her iki taraftan da bilirkişilerin ve uzmanların katılımıyla oluşturulacak komisyonun ortaya koyacağı bir yazım."
Avrupa Konseyi'nde Türkiye'nin izleme sürecine alınmasına ilişkin çabalar hakkındaki soru üzerine Musa, bu konunun bir rapor vasıtasıyla tekrar gündeme getirildiğini anımsattı.
Nisan ayının ikinci yarısındaki Avrupa Konseyi oturumunda bu konunun ele alınacağını belirten Musa, bu konuda da gerekli girişimleri yapmaya devam ettiklerini kaydetti.
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
VUÇİÇ: 'KRİZİN ÇÖZÜMÜ BÖLGE BARIŞ VE İSTİKRARI İÇİN ÖNEMLİ'
Balkanlar
11.04.2017
- TİLLERSON: KİMYASAL SALDIRIYA RUSYA'NIN BAŞARISIZLIĞI YOL AÇTI Asya - Pasifik 11.04.2017
-
TÜRKIYE'NIN PARIS BÜYÜKELÇISI MUSA - ERMENI IDDIALARI
Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri
11.04.2017
- BAKÜ İLE TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞİYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 11.04.2017
-
MACARİSTAN CUMHURBAŞKANI TARTIŞMALI EĞİTİM YASASINI ONAYLADI
Avrupa - AB
11.04.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
