SEVK VE İSKÂN KANUNU’NUN 100. YILINDA II. ULUSLARARASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ VE BÜYÜK GÜÇLER SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
Yorum No : 2015 / 63
10.05.2015
3 dk okuma

Erzurum, 6-8 Mayıs 2015

 

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “II. Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu” 15 yabancı, Türkiye’den de 120, toplam 135 akademisyenin katılımıyla 25 oturum olarak gerçekleştirilmiş, sempozyumda 105 bildiri sunulmuştur.

 

Bu sempozyumun Birinci Dünya Savaşı’nda işgale uğramış ve çok sayıda şehit vermiş bir şehir olan Erzurum’da yapılmış olması özel bir anlam taşımaktadır. Özellikle Ermeni isyanlarında ve işgal güçleri içinde yer alan Ermeniler ve Ermeni çeteler tarafından katliama maruz kalan başta Erzurum ve çevresi halkı olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kere daha saygıyla anıyoruz. Bu şehitlerimizi sadece anmakla kalmayıp haklarının başta Ermenistan olmak üzere tüm sorumlular nezdinde dermeyan edilmesi, bu yönde yeni çalışmalar yapılması, siyasi ve hukuki zemininin hazırlanması gerekliliğine inanıyoruz.

 

Sempozyumda; “Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler” konusunu tarihi, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel çalışmalara ilişkin bildiriler ile her yönüyle ele alınmıştır.

 

Bugün Güney Kafkaslarda barış istikrar ve iyi komşuluk ilişkileri kurulmasında Ermenistan’dan kaynaklanan engel ve huzursuzluk değerlendirilmiş, yalnız Türkiye ve Ermenistan için değil, Güney Kafkasya’da da barış, güvenlik ve istikrar ortamının yaratılmasına katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

 

Tarihi olaylar, siyasete alet edilmeden objektif bir şekilde bilimsel açıdan ele alınmıştır. Ermenistan yüz yıldır sürdüre geldiği karalama ve kötüleme kampanyasını artık sona erdirmeye, tarihi gerçeklerle yüzleşmeye, ortak acıları paylaşmaya, tüm komşularıyla, bütün bölgenin huzur ve istikrarı için iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye davet edilmiştir.

 

Ulusal hafızaların çeliştiği ortamlarda, güvenilir ve ortak araştırmalar çerçevesinde adil hafızaya ulaşmak hedeflenmektedir.

 

Bu çerçevede Türkiye’nin 2005 yılında Ermenistan’a resmen önerdiği tarihçiler ve diğer uzmanlardan oluşacak bir komisyonun tarihi sorunların çözümünde önemli bir araç olabileceği hatırlatılmıştır.

 

Sempozyumda katılımcılar yakın zamanda Ermenistan da dahil olmak üzere Güney Kafkasya’daki ülkelerden ve dünyanın diğer ülkelerinden bilim adamları ile de bir araya gelme ortak arzusunu beyan etmiştir.

 

Katılımcılar, sempozyumu büyük bir özen ve özveriyle düzenleyen Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne ve sempozyuma büyük ilgi göstermiş Erzurum halkına şükranlarını sunar.


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten