AVRUPA'DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (31 OCAK - 4 ŞUBAT 2018)
Yorum No : 2018 / 11
06.02.2018
6 dk okuma

Geçtiğimiz hafta Avrupa’da ırkçılık, terör, Brexit, Euro Bölgesi, Almanya’daki ve Avrupa Birliği içindeki gelişmeler ön plana çıkmaktadır.

 

Irkçılık

  • Fransa'da, terör örgütü PYD/PKK yandaşları, Bordeaux'da dün gece bir camiye saldırdı. Terör örgütü yandaşları, 2 yıl önce de Bordeaux'da bulunan bir başka camiye saldırmıştı. Avrupa'daki PYD/PKK yandaşları, daha önce de Almanya'da ve Hollanda'da birkaç camiye benzer saldırılar düzenlemişti.
  • İsveç'teki Alingsas Bölge Mahkemesinden yapılan açıklamada, bir kişinin, sosyal medya hesabından siyahileri aşağılamak amacıyla "Ormandan çıkmış zenci" ifadesini kullandığı belirtildi. Mahkemenin bu cezayı yaklaşık 200 avro para cezasına çevirdiği ifade edildi.
  • Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Aachen kentinde, PYD/PKK yandaşları sabah namazı sırasında bir camiye saldırı düzenledi. IGMG Köln Bölge Başkanı Selahattin Demirci, büyük üzüntü duyduklarını belirterek, kutsal mekanlara düzenlenen bu tür terör saldırılarını kınadı. Demirci, "Bu saldırılar artık Müslümanların Almanya'da can güvenliğinin kalmadığını gösteriyor. Bu olayın sabah namazı esnasında olması daha da korkutucu. Allah korusun cemaatimize herhangi bir zarar gelmemesi tek tesellimiz. Ülkedeki güvenlik güçlerine Müslümanların can güvenliğini sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyoruz." dedi.

 

Terör

  • PKK yandaşları Berlin'de hükümet ve bakanlık sözcülerinin düzenlediği basın toplantısını bastı. Terör örgütü PKK yandaşları, Almanya'nın başkenti Berlin'de federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert ile bakanlık sözcülerinin düzenlediği ortak basın toplantısını basarak terör örgütü lehine propaganda yaptı. Kapıda güvenlik görevlilerin olmasına karşın bu kişilerin basın toplantısının yapıldığı salona nasıl girdikleri konusunda bir açıklama yapılmadı.
  • Terör örgütü PYD/PKK yandaşları Avrupa'daki Türk ve İslam karşıtı saldırılarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Son hedef, Fransa'nın Bordeaux kentindeki bir cami oldu. Fransa'daki Türk toplumuna özellikle sağduyu vurgusu yapıldı. Terör yandaşları Başkonsolosluğun servis aracını kundaklamaya çalıştı. Belçika'da da Anvers’te cami ve Türk dernekleri saldırıya uğradı. Sadece Anvers'te değil, Genk'te de terör örgütü sivilleri hedef aldı. Teröristler, Almanya’da ise hükümet sözcüsünün basın toplantısını bastı. Almanya, PKK'nın ekonomiye verdiği zararı tartışıyor.

 

Brexit

Avrupa Birliği'nden ayrılma eşiğinde olan İngiltere öncülüğündeki Birleşik Krallık'ın yaptığı Brexit planlarının sanılandan çok daha kötü sonuçlanacağı bildirildi. Taraflar İngiltere'nin AB'den resmi çıkış tarihini 30 Mart 2019 olarak belirledi. Ancak çıkış sürecinin 31 Aralık 2020 tarihinde tamamlanmış olmasında mutabık kalındı. Herhangi bir anlaşmazlıkta karar merci olacak AB Adalet Divanı'nın, Brexit destekçilerini rahatsız edeceği tahmin ediliyor.

 

Euro Bölgesi

  • Euro Bölgesi %2,5 ile son 10 yılın en büyük büyüme oranına ulaşarak, ABD’deki yıllık büyümeyi ikinci kere geçti. Bu rakamlar Türkiye'deki büyümenin yanı sıra Çin ve Hindistan gibi önemli ekonomilerin ise arkasında kalıyor. Çin 2017'de yaklaşık %7 büyürken, güçlü ekonomiler arasındaki en fazla artışa sahne olan Hindistan ise %7,8 büyüdü. 19 ülkeden oluşan Euro Bölgesi Avrupa Birliği’nde olup para birimi olarak Euro’yu kullanan ülkelerden oluşuyor. Avrupa Birliği’nde ayrıca para birimi olarak Euro’yu kullanmayan 9 ülke daha bulunuyor.
  • Euro Bölgesi’nde işsizlik seviyesi geçen yılın aralık ayında yüzde 8.7 olarak gerçekleşerek Ocak 2009’dan beri kaydedilen en düşük seviye oldu. 28 üyeli Avrupa Birliği’nde de aralık ayında aylık bazda değişmeyen işsizlik, yüzde 7,3'le Ekim 2008'den beri görülen en düşük seviyeyi korudu. Euro Stat’ın tahminlerine göre 28 üyeli Avrupa Birliği’nde yaklaşık 18 milyon, Euro Bölgesi’nde de 14 milyon işsiz bulunuyor.

 

Almanya

  • Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında geçen Cuma günü başlayan koalisyon görüşmelerine bugün de devam ediliyor. Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında geçen Cuma günü başlayan koalisyon görüşmelerine geçtiğimiz hafta da devam etti.
  • Müslüman olan AfD'li politikacı kararına Protestan kilisesinin eşcinselliğe yaklaşımını gerekçe gösterdi. AfD'li yöneticiler de Wagner'den partiden ayrılmasını istedi. Din değiştirerek Müslümanlığı seçen ve Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Brandenburg eyalet başkanlığındaki görevinden istifa eden Arthur Wagner "Protestanlıktaki ahlaki çöküşü protesto amacıyla Müslüman olduğunu" söyledi. Wagner Bild gazetesine verdiği mülakatta tehdit edildiğini de dile getirdi. Wagner, "Bomba yapmaya başlamadan Almanya'yı terk et" şeklinde tepkiler aldığını dile getirdi.
  • Almanlar silahlanıyor. Gittikçe artan sayıda Alman vatandaşı "küçük silah ruhsatı" alıyor. Özellikle son iki yılda silah ruhsatı alan Almanların sayısında büyük artış olduğu kaydediliyor. Elektroşoklu ya da biber gazı içeren cihazların satışının aşırı düzeyde arttığı, stokların yetmediği bildiriliyor.  Almanya'daki tekvando derneklerinde, fitness stüdyolarında hatta halk eğitim merkezlerinde bile kendini savunmaya yönelik kursların şu sıralar büyük rağbet gördüğü belirtiliyor.   

 

Avrupa Birliği

İspanya, ekonomik krizden ağır yara alan ülkelerin başında geliyor. Madrid hükümeti ekonomiyi canlandırmaya çalışırken buna bir de Katalonya krizi eklendi. Katalonya krizi Avrupa Birliğİ'ni derinden sarstı. İspanya Avrupa Birliği'ne girdiğinde Felipe Gonzalez İspanyol başbakanıydı. Euronews'in sorularını cevaplayan Gonzalez gelecekte popülizm ve milliyetçiliğin Avrupa Birliği'ne büyük zarar verebileceğini söyledi.

 

 

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten