AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (20 KASIM – 26 KASIM 2017)
Yorum No : 2017 / 105
27.11.2017
7 dk okuma

Avrupa haberlerinde geçtiğimiz hafta öne çıkan başlıklar arasında Almanya’daki son gelişmeler, Türkiye – AB ilişkileri, Brexit, AB’de Müslümanlar, Eurozone, AB içindeki gelişmeler, terör, Kıbrıs, Danimarka’daki gelişmeler ön plana çıkmaktadır.

Almanya

  • Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar CDU partisi liderliğinde kurmaya çalıştığı “Jamaika koalisyonu” görüşmeleri tıkandı. CDU, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) arasında kurulmaya çalışılan koalisyon, partilerin renklerinin Jamaika bayrağı renkleriyle aynı olması nedeniyle bu adı alan koalisyon, Yeşiller ve FDP’nin fikir ayrılıkları nedeniyle hayata geçirilemedi.
    Merkel 20 Kasım’da yaptığı açıklamada azınlık hükümetini düşünmediğini, azınlık hükümeti kurmaktansa erken seçimi tercih edeceğini söyledi.
  • Alman birinci televizyon kanalı ARD'nin koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasının ardından yaptırdığı DeutschlandTrend adlı kamuoyu anketinin sonuçları açıklandı. Ankete katılan seçmenlerin yüzde 57'si koalisyonun kurulamamış olmasından üzüntü duyduğunu belirtirken, yüzde 31'lik kesim ise koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasından memnun olduğunu dile getirdi.
  • Almanya’da yaşanan siyasi kriz Avrupa Birliği’ni nasıl etkileyecek ? AB’nin lokomotifi konumundaki Almanya’da üçlü koalisyon görüşmeleri sonuç vermedi. Kriz Almanya’da erken seçim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Göç ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif partisi, federal meclise girmeyi başardı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) yeni koalisyona katılmayacağını açıklamıştı. Bu durum 12 yıldır görevde olan Merkel’i zor durumda bıraktı.
  • Almanya'da koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından başlayan siyasi kriz sürüyor. Liderlere sorumlu davranma çağrısında bulunan Almanya Cumhurbaşkani Frank-Walter Steinmeier siyasi parti liderleriyle görüşmelerini sürdürüyor. Steinmeier Bellevue Sarayı'nda Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer'i ağırladı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. 

 

Türkiye – AB İlişkileri

  • Avrupa Birliği demokratik değerlerin zedelenmesini gerekçe göstererek ilk defa Türkiye’ye aktarılan katılım öncesi fonlarda kesintiye gitme kararı aldı. Avrupa Birliği’nin 2018 bütçesinde Türkiye’ye yönelik fonlarda 105 milyon Euro kesintiye gidilecek. Carnegie Europe düşünce kuruluşunda siyasi uzman olarak çalışan Marc Pierini kararın sembolik olduğunu söyledi: “Bu durum makroekonomik ve bütçesel açıdan bakıldığında Türkiye’yi büyük ölçüde etkilemeyecek. Avrupa Parlamentosu nispeten sembolik olan bir kararla tepkisini ortaya koydu. Bu durum ilişkilerin iyiye gitmediğini gösteriyor.”
  • İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo, Türkiye ile AB ilişkilerine yönelik, “Biz daima Türkiye’nin yerinin Avrupa olduğunu düşündük. Çünkü tarihimiz, kültürümüz ve değerlerimiz bizi aynı ailenin üyeleri yapıyor.” dedi. “Kendimizi sadece ‘önemli ancak yetersiz’ insani yardımlarla sınırlamamamız gerektiğini düşünüyoruz. Yerinden edilme ve göçün temel nedenlerini ortaya koyan kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç var. İtalya, Akdeniz’i AB’nin mutlak önceliği olarak tutacak. Avrupa’nın geleceği Akdeniz’de yatmaktadır. Ve Türkiye’nin bunda önemli bir ortak olduğunu düşünüyoruz.”

 

Brexit

Goldman Sachs’ın tepe yöneticisi Lloyd Blankfein, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından bankanın Paris ve Frankfurt’ta merkezleri olacağını ve Londra’daki çalışanların hangisine geçeceklerini kendilerinin karar vereceğini açıkladı.

 

AB’de Müslümanlar

İsviçre Sosyal Demokrat Partisinin lideri Levrat, "İsviçre'de 400 bin Müslüman var ve bunların 160 bini İsviçre pasaportu taşıyor. İslam bizim ülkemize ait." dedi. İsviçre Sosyal Demokrat Partisinin lideri Christian Levrat, İslam'ın resmi din olarak tanınması önerisini tekrarladı. Levrat, Diyanet İşleri Başkanlığının, ülkesindeki faaliyetlerine de destek verdi. Geçen yıl ağustos ayında İslam'ın, ülkesinde resmi din olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Levrat, "İslam resmi din olarak tanınırsa din adamlarının eğitiminin ve finasmanının İsviçre tarafından karşılanacağı ve yabancı ya da aşırıcı çevrelere bırakılmayacağı" değerlendirmesinde bulunmuş, "İsviçre'ye özgü bir İslam dini olabilir mi? Bunu tartışmalıyız." diye konuşmuştu.

 

EuroZone

Ekim 2016’da %0,5, Eylül 2017’de %1,5 olan yıllık enflasyon Ekim 2017’de Avro Bölgesi’nde %1,4 olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği yıllık enflasyonu da Eylül 2017’de %1,8 iken Ekim 2017’de %1,7’ye düştü. Bir yıl önce bu oran %0,5 idi. Avrupa Birliği İstatistik Dairesi’ne göre, yıllık en düşük enflasyon %0,4 ile Kıbrıs’ta, %0,5 ile İrlanda, Yunanistan ve Finlandiya’da kaydedildi. En yüksek yıllık oranlar da, %4,2 ile Litvanya’da, %)4,0 ile Estonya’da ve %3,0 ile Birleşik Krallık’ta görüldü.

 

AB İçindeki Gelişmeler

  • İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ardından Londra’da bulunan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Amsterdam’a, Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) Paris’e taşınacak. Ülkede 2.2 milyon finans sektörü çalışanının yaklaşık 700 bini Londra’da bulunuyor. İngiltere’de finans sektörü ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor.
  • Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Schengen Bölgesi'ne giriş ve çıkış yapan üçüncü ülke vatandaşlarına ait bilgilerin elektronik ortamda kaydedilip saklanması ve üye ülkelerin ortak kullanımına açılması yönündeki yeni sınır kontrol sistemi düzenlemesini onayladı. Schengen bölgesi, AB üyesi Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan ile AB üyesi olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein gibi ülkeleri kapsıyor.

Cuma günü Brüksel’de 6 Eski Sovyet ülkesi ile AB arasında beşinci Doğu Ortaklık Zirvesi yapılacak. Zirvede Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Belarus ve Moldova liderleri ile biraraya geldi. 

 

Terör

  • Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer alan tüm kişi, grup ve yapıların Avrupa Parlamentosuna girişi yasaklandı. Genelgenin ekinde yer alan listede, PKK ve DHKP-C de bulunuyor. Ancak isimler bölümünde sık sık AP'deki etkinliklere katılan PKK'nın Avrupa sorumlularına yer verilmiyor. PKK'nın Avrupa'daki dernekleri üzerinden AP'de terör örgütü lehine etkinlikler düzenlemesi Türkiye'nin tepkisini çekiyor.
  • Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, DEAŞ'a karşı mücadele eden koalisyon güçlerine, bölge ülkelerine ve uluslararası topluma seslendi. Kubis, DEAŞ'ın dünyanın her yerinde sivillere yönelik rastgele saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulundu.

 

Danimarka

Danimarka'da yerel seçimlere katılan Türkiye kökenli adayların aldığı oy oranları belli oldu. Buna göre, seçime farklı partilerden giren 101 adaydan 40’ı seçilme başarısı gösterdi. Roskilde Belediye Meclisi Üyesi Tuncay Yılmaz, "Bilhassa şu dönemde Avrupa’da çok katı ırkçılık baş göstermekte. Biz yabancılar için belediye meclislerinde yer almak çok önemli. Ancak bu şekilde sesimizi duyurabiliriz ve ırkçılığın bir nevi önlemini alabiliriz." diye konuştu.

 

 

 

 

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten