IKBY’DE YENİ HÜKÜMET VE BEKLENTİLER
Paylaş :
PDF İndir :

19.07.2019


Anadolu Ajansı (18 Temmuz 2019)

Bilgay Duman

İstanbul

30 Eylül 2018 seçimlerinin ardından ortaya çıkan siyasi krizin ardından, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) siyasi partiler ancak 10 ayda hükümeti kurmayı başarabildi. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki anlaşmaya Goran’ın da destek vermesiyle siyasi kriz aşılmış ve hükümet kurulmuştu. IKBY parlamentosunda 28 Mayıs’ta yapılan toplantıyla hükümetin kurulmasına yönelik ilk adım atılmış, KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani 111 üyeli IKBY parlamentosunda oylamaya katılan 81 üyenin 68'inin oyunu alarak, Kasım 2017’de Mesut Barzani'nin görevi bırakmasından sonra boş kalan başkanlık makamına seçilmişti.

Neçirvan Barzani 10 Haziran 2019’da yemin etmiş ve daha sonra IKBY parlamentosunda yapılan oturumda başbakan adayı olarak seçilen KDP’li Mesrur Barzani’yi hükümet kurmakla görevlendirilmişti. Mesrur Barzani de 10 Temmuz’da 24 kişilik kabineden 23 bakanın ismini açıkladı ve parlamentodan güvenoyu alarak görevine başladı. Fakat kabinede sadece Doğal Kaynaklar bakanının açıklanmamış olması da dikkat çekti. Hatta daha önce üç dönem Doğal Kaynaklar Bakanı olan Aşti Havrami’nin tekrar görevi alacağı düşünülürken, hiçbir ismin belirlenememesi sürpriz oldu.

Erbil hükümetinde Mesrur Barzani’nin yardımcılığını bir önceki dönemde de başbakan yardımcılığı görevini yürüten, KYB’nin kurucusu Celal Talabani’nin oğlu Kubat Talabani aldı. Bir önceki kabinede Eğitim Bakanı olarak görev yapan Piştivan Sadık da yeni kabinede Vakıflar ve Dini İlişkiler Bakanı oldu. Böylece Kubat Talabani bir önceki hükümette görevini tekrar alan tek kişi olurken, Piştivan Sadık da başka bir bakanlıkta da olsa hükümette yer almayı sürdürdü. Zira yeni kabinede bütün isimler değişti. Bununla birlikte, kabinede 3 bakanlığın kadınlara verilmiş olması da dikkat çekti.

Haberin devamını okumak için tıklayınız: https://www.aa.com.tr/tr/analiz/ikby-de-yeni-hukumet-ve-beklentiler/1535000




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten