ERDOĞAN İLE MERKEL İNCİRLİK'İ GÖRÜŞTÜ
Paylaş :
PDF İndir :

26.05.2017


Deutsche Welle (25 Mayıs 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Merkel ile Brüksel'de yaptığı görüşmede İncirlik meselesi gündeme geldi. Ankara'nın Alman vekillere İncirlik'i ziyaret izni vermemesi Ankara-Berlin hattında gerilim yaratıyor.

Brüksel’deki NATO liderler zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bugün öğleden sonra ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye ile Almanya arasında gerilim yaşandığı bir dönemde yapılan görüşme sonrasında iki lider tarafından açıklama yapılmadı. 

Federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Erdoğan ile Merkel’in NATO zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmede, "iki ülke arasında sıkıntı yaratan konuları" ele aldıklarını ifade etti. 

Hükümet sözcüsü Seibert görüşme sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan Merkel'in Alman vekillerin yurt dışı misyonlarında Alman askerlerini ziyaret etmesinin şart olduğuna bir kez daha dikkat çektiğini" belirtti. 

Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını istedi

Seibert, Merkel'in Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına hukuk devleti ilkelerine uygun muamelede bulunulmasını ve özellikle de gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını talep ettiğini kaydetti. 

Ancak Seibert açıklamasında, iki liderin görüşmesinde İncirlik konusunda Almanya'nın istediği ilerlemenin sağlanıp sağlanmadığı konusunda bilgi vermedi. 

Merkel: Ziyaret izni verilmezse İncirlik'ten çekiliriz

Almanya Başbakanı Angela Merkel Brüksel’deki görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, ziyaret izni verilmezse, askerleri İncirlik'ten çekme tehdidinde bulunmuştu. Merkel, "Parlamento ordusuna sahip olduğumuz için askerlerimizin Alman federal meclis üyeleri tarafından ziyaret edilmesinin şart olduğunu bugün Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede açıkça dile getireceğim" diyerek, aksi takdirde "askerlerin İncirlik'i terk etmesi gerekeceğini" vurgulamıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün Brüksel’e hareketinden önce Ankara’da yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesi tartışmalarına ilişkin olarak, "eğer yapacak olurlarsa bizim için çok da önemli bir sorun değil bu. Giderlerse biz 'güle güle' deriz, başka bir şey değil" şeklinde konuşmuştu. 

İncirlik krizinin nedeni

Ankara, Alman Federal Meclisi Savunma Komisyonu'ndan bir heyetin İncirlik Hava Üssü'nde konuşlanan Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemişti. Türk hükümeti gerekçe olarak da 15 Temmuz darbe girişimi ile bağlantısı olduğu iddia edilen Türk subat ve diplomatlarına Almanya'nın iltica hakkı tanımasını göstermişti. 

İncirlik Hava Üssü'nde IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona destek için 250 civarında Alman askeri görev yapıyor. Alman askerlerinin yurt dışındaki misyonlarının Alman Meclisi tarafından onaylanması gerektiği için "parlamento ordusu" olarak adlandırılıyor. Bu nedenle de, milletvekilleri açısından Alman askerlerini ziyaret etmek önem taşıyor. 

© Deutsche Welle Türkçe 
DW/dpa, JD/ÖA




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten